Mazgirt

Tarihçe

Kentin tarihî adı Medzgert olup Ermenice "Büyükkale" anlamındadır. Bu isim MS 10. yüzyıldan itibaren kaydedilmiştir. İlçeye ismini veren kale ise çok daha eski olup Urartular döneminden (MÖ 9. ve 8. yüzyıl) kalmadır. İlçe köylerinin bir kısmı Zazaki konuşurken ilçe köylerinin geneli Kurmanci (Kürtçe) konuşur. 1890'da nüfusu 11 bin olan Mazgirt, Ermeni nüfusunun neredeyse tamamını 1915 tehcirinde kaybetmiştir, Kürt nüfusunun çoğu ise 1938 Dersim İsyanı esnasında öldürülmüş veya mecburi iskâna tabi tutularak Aydın, Manisa, Bursa, Kayseri gibi batı illere gönderilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

 

Ekonomi

Mazgirt, ilin tarıma en elverişli ilçelerinden biridir. İlçenin güney kesimleri makineli tarım yapmaya müsait olup halk geçimini bitkisel üretim yaparak sağlamaktadır. İlçenin güney kesimlerinde genellikle tarımla uğraşılmakta, kuzey kesimlerinde ise tarımla birlikte hayvancılıkla da uğraşılmaktadır. İlçede buğday, arpa, fasulye, fiğ, şeker pancarı, soğan, pattes (patates), nuk (nohut), nişk (mercimek) gibi ürünler yetiştirilir. Bunun yanı sıra meyvecilikte yapılmaktadır. İlçenin Akpazar beldesinde çanak-çömlekçilikte yapılmaktadır.

Mazgirt ilçe merkezinde PTT ve ziraat bankası şubesi bulunmaktadır.

Nüfus

2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre İlçe merkezinin nüfusu 2707, köylerinin nüfusu 10250 kişi olup toplam nüfusu 12957'dir.

Kültür ve sanat

Tarihi eserler ve Türbeler

Mazgirt Kalesi, Elti Hatun Türbesi, Elti Hatun Camisi, Çoban Baba Türbesi, Kale Köyü Kalesi ve Bağın Kalesi olarak sayılabilir.
İlçenin, Muhundi Köyünde bulunan kaplıca, her yıl özellikle yaz aylarında sağlık amacıyla çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Mazgirt İlçesi Efsaneleri